Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σας καλωσορίζει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η Εκκλησία και ο “άλλος” στον βυζαντινό κόσμο», διάρκειας 41 διδακτικών ωρών), το οποίο θα διεξαχθεί κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδ. έτους 2021-2022 με τη μέθοδο της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης (σύγχρονη) μέσω της πλατφόρμας E–learning.auth.gr και του Zoom. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από το Τμήμα Βυζαντινής Θεολογίας του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών Α.Π.Θ.
Επιστημονικά Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Ηλίας Ευαγγέλου, Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας, Θεολογική Σχολή Α.Π.Θ.
Έναρξη προγράμματος: 14/03/2022
Λήξη προγράμματος: 30/06/2022
Διάρκεια: (διδακτικές ώρες) 41
Κόστος: 70 €
Παρέχεται πιστοποιητικό επιμόρφωσης/ ECTS: ΝΑΙ (2,5 ECTS)
Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 01/02/2022 έως 03/03/2022
Στόχος του προγράμματος
Το Πρόγραμμα στοχεύει στην ανάδειξη μιας ιδιαίτερης και πολύ ενδιαφέρουσας πτυχής της ιστορίας και της θεολογίας της βυζαντινής Εκκλησίας που αφορά την αντιμετώπιση του “άλλου”, του ξένου.
Όπως είναι γνωστό η Εκκλησία κινήθηκε εξαρχής έξω και πέρα από κάθε πλαίσιο διαχωρισμού των ανθρώπων. Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική η θεμελιώδης ρήση του Απ. Πάυλου «Οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος οὐδὲ Ἕλλην, οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ». Σε αυτή την προοπτική η Εκκλησία στο Βυζάντιο αντιμετώπισε κάθε ξένο, δηλαδή κάθε άνθρωπο διαφορετικής καταγωγής, θρησκευτικής ή πολιτισμικής ταυτότητας αποδεικνύοντας ότι για την Εκκλησία ο ξένος αποτελεί ευκαιρία συνάντησης και επικοινωνίας και όχι πρόβλημα.
Κατά τη μακραίωνη ιστορία της βυζαντινής αυτοκρατορίας, ωστόσο, πολλοί ξένοι λαοί έκαναν την εμφάνισή τους και ενίοτε εγκαταστάθηκαν εντός της δίνοντας την ευκαιρία στην Εκκλησία να ασχοληθεί μαζί τους εφαρμόζοντας στην πράξη τη θεολογία της.
Αναγκαιότητα προγράμματος
Το πρόγραμμα καλύπτει την ανάγκη της δια βίου εκπαίδευσης, ανταποκρινόμενο στο έντονο ενδιαφέρον πτυχιούχων κυρίως των ανθρωπιστικών και των κοινωνικών επιστημών αλλά όχι μόνο, οι οποίοι επιθυμούν να εισαχθούν στο συγκεκριμένο ερευνητικό πεδίο. Παράλληλα έρχεται να καλύψει και ειδικά ενδιαφέροντα φοιτητών επίσης από τους παραπάνω επιστημονικούς χώρους, που βρίσκονται στα τελευταία εξάμηνα των σπουδών τους ή είναι τελειόφοιτοι και οι οποίοι ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στη μελέτη του βυζαντινού κόσμου για να τον γνωρίσουν καλύτερα και να τον αξιοποιήσουν ερευνητικά. Ιδιαίτερα σήμερα η αντιμετώπιση από την Εκκλησία και τη θεολογία του “άλλου”, του ξένου, αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη αναγκαιότητα, αν λάβουμε υπόψη μας την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η χώρα μας. Έτσι, η αναζήτηση στο βυζαντινό παρελθόν των μεθόδων με τις οποίες η Εκκλησία και η θεολογία αντιμετώπισαν ανάλογες κρίσεις έχει ιδιαίτερη σημασία για τη εποχή μας.
Μαθησιακά αποτελέσματα
Ολοκληρώνοντας το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να:
Οι επιμορφούμενοι μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος θα μπορούν:
Να κατανοήσουν τη θεολογική θέση της Εκκλησίας απέναντι στον “άλλο”.
Να κατανοήσουν και να γνωρίσουν τα μέσα και τους τρόπους που αξιοποίησε η βυζαντινή Εκκλησία στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον “άλλο” μέσα από συγκεκριμένα και χαρακτηριστικά παραδείγματα από τη μακραίωνη ιστορία της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Να αντιληφθούν τις αναλογίες με τη σημερινή εποχή και τις αντίστοιχες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Εκκλησία αλλά και η θεολογία της.
Να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν την γνώση από το Πρόγραμμα στο επαγγελματικό τους πεδίο, καθώς και στο αντικείμενο της επιστημονικής τους έρευνας.
Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα απευθύνεται:
Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους και τελειόφοιτους ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εντάξουν στον γνωστικό τους εξοπλισμό τη παρεχόμενη από το πρόγραμμα ειδική γνώση αναφορικά με την εκκλησιαστική και θεολογική αντιμετώπιση του “άλλου” και να την αξιοποιήσουν είτε στο πεδίο της ακαδημαϊκής τους έρευνας είτε της επαγγελματικής τους απασχόλησης.
Κατηγορίες υποψηφίων που γίνονται δεκτοί/Προαπαιτούμενες γνώσεις/ Κριτήρια επιλογής
Αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν:
Οι φοιτητές ελληνικών ΑΕΙ που διανύουν τα τελευταία εξάμηνα των σπουδών τους ή τελειόφοιτοι.
Οι κάτοχοι Πτυχίου ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού.
►Απαιτείται Αναλυτική Βαθμολογία από την οποία να προκύπτει ότι ο φοιτητής/φοιτήτρια διανύει τα τελευταία εξάμηνα των σπουδών ή είναι τελειόφοιτος/τελειόφοιτη.
►Απαιτείται Πτυχίο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ εφόσον διαθέτει.
►Πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
►Κατοχή προσωπικού e-mail.
►Βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για την αποδοχή των αιτήσεων.
Μέθοδος υλοποίησης
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί αποκλειστικά με τη μέθοδο της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης (σύγχρονη διδασκαλία) μέσω της πλατφόρμας E–learning.auth.gr και του Zoom. Επίσης θα διατεθούν στους συμμετέχοντες υλικό προς μελέτη για την εμπέδωση και αφομοίωση των προσφερόμενων γνώσεων.
Εκπαιδευτικό υλικό / Άλλες παροχές
Στους συμμετέχοντες παρέχονται:
- Οπτικοακουστικό υλικό (διαλέξεις και παρουσιάσεις)
2 Σημειώσεις
Δομή εκπαιδευτικού προγράμματος
- Δρ. Ηλίας Ευαγγέλου, Καθηγητής Α.Π.Θ.
Εισαγωγικό Μάθημα – Ο «άλλος» στον βυζαντινό κόσμο.
- Δρ. Σουλτάνα Λάμπρου, Αναπλ. Καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Η κατάργηση των φυλετικών, γενετικών και πολιτιστικών διακρίσεων στον Απόστολο Παύλο. Ενδεικτική πατερική προσέγγιση
- Δρ. Παναγιώτης Υφαντής, Καθηγητής Α.Π.Θ.
Ο «άλλος» στις βυζαντινές αγιολογικές πηγές Α.
- Δρ. Παναγιώτης Υφαντής, Καθηγητής Α.Π.Θ.
Ο «άλλος» στις βυζαντινές αγιολογικές πηγές Β.
- Δρ. Δημοσθένης Κακλαμάνος, Επίκ. Καθηγητής Α.Π.Θ.
Η εικόνα του ”άλλου’’ στην υμνογραφία της εικονομαχικής περιόδου.
- Δρ. Ευαγγελία Αμοιρίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Η στάση της Εκκλησίας έναντι των αιρετικών. Η αποτύπωσή της στους Κανόνες
- Δρ. Τιμολέων Γαλάνης, Επίκ. Καθηγητής Α.Π.Θ.
Οι Εβραίοι του βυζαντινού κόσμου (Ρωμανιώτες) Α.
- Δρ. Τιμολέων Γαλάνης, Επίκ. Καθηγητής Α.Π.Θ.
Οι Εβραίοι του βυζαντινού κόσμου (Ρωμανιώτες) Β.
- Δρ. Άννα Καραμανίδου, Αναπλ. Καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Ματθαίου Καμαριώτη: Θρηνητικός λόγος ἐπί τῇ ἁλώσει τῆς Κωνσταντινουπόλεως. Ὁ βάρβαρος κατακτητής ως ο “άλλος” στο σχέδιο του Θεού για την σωτηρία του Γένους
- Δρ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος, Καθηγητής Α.Π.Θ.
Το Διάταγμα των Μεδιολάνων και ο Θεόδωρος ο Στουδίτης περί του σεβασμού της ετερότητας. Σύγχρονες προεκτάσεις
- Δρ. Αθανάσιος Αθανασιάδης, Ε.ΔΙ.Π. Α.Π.Θ.
Η αντιμετώπιση του “άλλου” στο Βυζάντιο και η σύγχρονη πραγματικότητα: Μια σύγκριση με την περίπτωση της πρώην Γιουγκοσλαβίας
- Δρ. Ευάγγελος Πεπές, Επίκ. Καθηγητής Α.Π.Θ.
Αναπαραστάσεις της ετερότητας στη χριστιανική γραμματεία. Παιδαγωγικές προεκτάσεις
- Δρ. Ηλίας Ευαγγέλου, Καθηγητής Α.Π.Θ.
Η αντιμετώπιση των επήλυδων Σλάβων στη βυζαντινή αυτοκρατορία 6ος – 9ος αι. – Αξιολόγηση Προγράμματος
Υποχρεώσεις εκπαιδευόμενων/Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης
Για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα πρέπει:
Α) Να έχουν παρακολουθήσει το σύνολο των διδακτικών ενοτήτων. Οι απουσίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10 % των προβλεπόμενων ωρών εκπαίδευσης.
Β) Να έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εξέταση (Το κουίζ θα περιλαμβάνει συνολικά 26 Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής και Μελέτης Περίπτωσης. Το κουίζ θα τεθεί υπόψη των επιμορφούμενων μετά το τέλος των διαλέξεων και θα έχει διάρκεια 2 ώρες. Επιτυχής θα θεωρείται η ορθή απάντηση των μισών τουλάχιστον απαντήσεων από τους επιμορφούμενους).
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμεται στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, το οποίο εκδίδεται από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ και υπογράφεται από τον Πρόεδρο του ΚΕΔΙΒΙΜ και τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος.
Στους συμμετέχοντες που παρακολούθησαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν το σύνολο του προγράμματος, μπορεί να παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.
Κόστος συμμετοχής/Εκπτωτική πολιτική
Το κόστος του Προγράμματος θα ανέλθει στα 70 ευρώ ανά επιμορφούμενο.
Αιτήσεις
Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του ΑΠΘ: (https://www.diaviou.auth.gr/programs/i-ekklisia-kai-o-allos-ston-vyzantino-kosmo/)
Η Αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
- Αναλυτική Βαθμολογία (για φοιτητές/φοιτήτριες) ή Αντίγραφο πτυχίου ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
Επικοινωνία
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Παρασκευή Παπαδημητρίου, 6977575133, parpapadim@past.auth.gr ή στο 6973217360